4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
3 citroner, skal + saft
0,75 dl socker
200 gram smör
6 ägg
0,75 dl socker
2 stgelantinblad
3 st äggvitor
1 nypa salt
2 dl socker
0,5 dl vatten
Gör såhär :
Ny ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker till en smulig massa.
Tillsätt ägget och blanda nsabbt ihop det till en deg, överarbeta den inte.
Lägg degen i en platspåse och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
Sätt ugenen på 175 grader (varmluft).
Ta ut degen ur kylskåpet.
Kavla ut degen på ett mjäölat bakbord och klä dina pajformar.
Klä in skalen med alminumfolie och grädda i ca 10 minuter. (för att pajskalet ska sätta sig)
Ta ut dem och ta bort folie och grädda dem ytterligare ca 10-15 minuter, tills den är gyllenbruna.
Låt pajskalen svlana innan du fyller dem med lemoncurd.
Blanda rivet citronskal, citronsaft, smör och den första mängden socker i en kastrull.
Låt det koka upp.
Rör samman ägg och den andra mängden socker i en skål.
Blöttlägg gelantinbladen i allt vatten.
Häll dne varma citronvätskan över äggblandningen, vispa samman snabbt så att äggen inte hinner stelna.
Häll tillbaka blandingen i kastrullen igen och låt det koka upp under vispning.
Sila citronkrämen genom en finmaskig sil ner i en ren skål, för att få bort skalbitar och stora klumpar.
Krama ur vattnet ur gelantinbladen och vispa ner dem i den varma citronkrämen.
Vispa tills gelantinbladen har smält.
Låt krämen svalna i rumstempratur någon timme och ställ sedan in den i kylen.
Vispa äggvita och salt till ett mjukt skum.
Koka sockerlagen av socker och vatten till 121 grader i en liten kastrull. (Mät tempraturen med en stektermomenter)
Häll den heta sockerlagen över äggvistorna under vispning. (Kan vara bra att ta hjälp av någon)
Vispa marängen tills den svalnat.
Tips : om vill att det ska gå fortare kan man spola en diskstrasa i kallt vatten och ställa marängen på under vispning!
Bred ut lemoncurden i pajskalen.
Spritsa ut marängen oavanpå och bränn den med en gasolbrännare.
Servera och njut!
Lycka till!











Kram Suzanne