GLAD PÅSK!

Hej!
 
Idag är det Långfredagen och det är idag Jesus dör på korset för vår skull.
Men det är också BARA 2 dagar kvar sen är jag tillbaka i Krakow, Polen.
Men här hemma hos mig har vi haft påskmiddag med några grannar. Självklart så är det jag som fick uppgift att göra desserten till middagen. Något som min pappa ville prova i bakväg var Tiramisu, jag var inte helt såld på idén från början men hittade en rolig variant med Citron istället. Så det blev en Citrontiramisu med  minimaränger. Basrecpetet kommer från denna underbara blogg men jag har gjort vissa ändringar.  
Desserten blev över förväntat, jätte god en lagom balans mellan sött och syrligt. En dessert för dem som inte riktigt gillar sockerbomber och sötma. Jag rekomenderar verkligen denna dessert för den var ganska lätt att göra och kan förbredas innan. En perfekt dessert att ha edfter en stor påskmiddag.
Hoppas ni har och kommer ha en underbar påsk och påsklov!

 
Tiramisu med lemoncurd och minimaränger
 Ingredienser :
Savoiardikex (1 förpackning)

ca  0,5 dl limoncello att droppa på kexen

 

Lemoncurd 

5-6 stora citroner, juice och rivet skal (ca 3,5 dl juice) 

3 dl strösocker

100 gram smör

8 stora äggulor

5 msk maizena

 

Mascarponekräm:

250 gram Mascarpone

1 stort ägg

3 msk strösocker

2 msk Vaniljsocker

 

Minimaränger:

3 äggvitor

1 dl strösocker

2 dl florsocker

1 rågad tsk vaniljsocker

 

 

Gör så här : 

Minimaränger:

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitor och citronsaft till ett vitt skum på medelhastighet. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt vispa tills äggvitorna är vita och pösiga, öka hastigheten och fortsätt vispa ytterligare några minuter. Sikta ner florsockret och vaniljsockret och vänd ner detta i marängsmeten. 

Spritsa ut små minimaränger på bakplåtspapperklädda plåtar och grädda mitt i ugnen (använder du varmluftsugn kan du ställa in alla plåtarna i ugnen samtidigt).
Tänk då på att byta plats på plåtarna så att marängerna gräddas jämt.
Grädda 4 minuter på 150 grader och sänk sedan värmen till 100 grader och låt dem stå kvar ytterligare 45 minuter. Stäng slutligen av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka ut ytterligare några timmar. 

 

Lemoncurd:

Blanda strösocker, citronskal, 3 dl citronjuice och smör i en kastrull. Värm på medelhög värme tills dess att sockret och smöret smält. Blanda majsstärkelsen med kvarvarande citronjuicen & äggulorna och rör ner det i citronblandningen, blanda noga. 
Värm på medelhög värme tills dess att lemoncurden tjocknar, vispa hela tiden så att det inte bränns eller koagulerar. När lemoncurden tjocknat så är den färdig. Häll över den till en ren skål och låt den svalna, först i rumstemperatur, sedan i kylskåp. 

 

Mascarponekräm:

Vispa upp mascarponeosten tillsammans med vaniljsockret tills den är mjuk och krämig. Dela ägget så att du i en skål har vitan och i en annan skål gulan. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa ihop äggulan och sockret. Vänd först ner äggsmeten i mascarponekrämen och sedan äggvitan. Blanda noga så att det är jämt fördelat i mascarponekrämen.  

 

Montering:

Droppa några droppar på kexen och låt den ligga en stund på en tallrik.
Varva savoardikex med lemoncurd, krossade maränger, mascarponekräm och minimaränger på toppen. Man kan göra Tiramisun några timmar innan och förvara den i kylen. Täck i så fall tiramisun med plast och lägg på marängerna längst upp först vid servering. 

 

PS. Marängerna och lemoncurden går att göra dagen före eller några dagar innan. 



 Så en bildbomb från baket och på desserten :
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Påsk kramar från Suzanne!

Kommentera här: