0 Läs mer >>
Hej!
 
Nu är jag troligtvis i Krakow, ankommit till stadens centrum och kanske hunnit sett mitt hotellrum. 
Jag är konfirmandledare och i våran församling har vi två konfirmationsgrupper en åker till Krakow, Polen och den andra åker på sommarläger någotstans i Sverige. Detta år blev jag ledare i Krakowgruppen vilket innebär att jag nästa vecka från måndag till fredag kommer befinna mig i den härliga staden Krakow. På lägret så besöker vi bland annat till Auschwitz, de judiska kvarteren och går statvandringar. Det är andra året jag åker till Krakow. I år kommer vi flyga ner men förra året åkte vi buss till Polen.
Jag hoppas även hinna med att besöka ett café i Krakow där de bara säljer cupcakes som jag inte hann med förra året.

Det var lite om vad som kommer hända i mitt liv framöver men nu till Morotscupcakesen.
I lördags bakade jag alltså morotscupcakes vilket är en personlig favorit bland cupcakes. Ville baka något av Philadelfiaosten som fanns i vårt kylskåp så första tanke som slog mig var cupcakes och tänkte att citron åt vi ju igår så varför inte morotcupcakes, för de va sjukt länge sen jag bakade det. 
Morotcupcakes med philadefiaost i frostingen tycker jag är fräscha och inte så söta som cupcakes kan bli. De är också väldigt lätta att göra. Det recept som jag använder mig av kommer från boken LOLA´s Cupcakes och det är de recpet som jag tycker blir saftigast och bäst. 
 
Ingredienser :
 Morotscupcakes
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
1 nypa salt
2 ägg
2 1/4 dl strösocker
1 dl vegetabilisk olja, t ex rapsolja
2 stora morrötter,
skalade och finrivna
40 gram krossad ananas
 
Vaniljfrosting
300 gram florsocker
50 gram smör, rumsvarmt
150 gram philadelfiaost
2 tsk vaniljsocker
Karmellfärg, valfritt
Strössel, valfritt



Gör så här :
Värm ugnen till 175 grader och sätt ut muffinsformar på en plåt.
Sikta ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, kanel och salt i en skål. 
Blanda ägg och strösocker i en annan större skål och vispa med elvisp i 5-8 minuter tills blandingen är ljus och tjock. 
Tillsätt olja och vispa till en slät smet.
Tillsätt de siktade torra ingredienserna och vispa på låg hastighet tills allt är blandat. 
Rör ner de rivna morötterna och ananaskrosset och blanda väl. 
Fyll dina muffinsformar med smeten, ca 1/2 formen.
Grädda muffinsarna i ca 20-25 minuter eller tills de inte längre är kladdiga i mitten.
För att avgöra om de är kladdiga, testa med en provsticka.
Ta ut muffinsarna och låt de svalna helt innan du spritsar på frostingen.

Under tiden muffinsarna svalnar gör du din frosting : 

Vispa ihop florsocker och smör till en grynig massa. 
Tillsätt philadelfiaosten och vaniljsockret.
Vispa till en jämn smet.
Häll i några droppar av valfri karamellfärg.
Vispa tills frostingen är lätt och luftig, ca 5 minuter. 
Fyll en spritspåse och spritsa frostingen på dina svalnade muffinsar. 
Dekorera med valfritt strössel.

PS. Förvara dina cupcakes i kylskåpet om du inte ska severa dem direkt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kramar från Suzanne
 
 
 
 
 
 
 

Morotscupcakes & Krak...

0 Läs mer >>
Hej!
 
Idag är det Långfredagen och det är idag Jesus dör på korset för vår skull.
Men det är också BARA 2 dagar kvar sen är jag tillbaka i Krakow, Polen.
Men här hemma hos mig har vi haft påskmiddag med några grannar. Självklart så är det jag som fick uppgift att göra desserten till middagen. Något som min pappa ville prova i bakväg var Tiramisu, jag var inte helt såld på idén från början men hittade en rolig variant med Citron istället. Så det blev en Citrontiramisu med  minimaränger. Basrecpetet kommer från denna underbara blogg men jag har gjort vissa ändringar.  
Desserten blev över förväntat, jätte god en lagom balans mellan sött och syrligt. En dessert för dem som inte riktigt gillar sockerbomber och sötma. Jag rekomenderar verkligen denna dessert för den var ganska lätt att göra och kan förbredas innan. En perfekt dessert att ha edfter en stor påskmiddag.
Hoppas ni har och kommer ha en underbar påsk och påsklov!

 
Tiramisu med lemoncurd och minimaränger
 Ingredienser :
Savoiardikex (1 förpackning)

ca  0,5 dl limoncello att droppa på kexen

 

Lemoncurd 

5-6 stora citroner, juice och rivet skal (ca 3,5 dl juice) 

3 dl strösocker

100 gram smör

8 stora äggulor

5 msk maizena

 

Mascarponekräm:

250 gram Mascarpone

1 stort ägg

3 msk strösocker

2 msk Vaniljsocker

 

Minimaränger:

3 äggvitor

1 dl strösocker

2 dl florsocker

1 rågad tsk vaniljsocker

 

 

Gör så här : 

Minimaränger:

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitor och citronsaft till ett vitt skum på medelhastighet. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt vispa tills äggvitorna är vita och pösiga, öka hastigheten och fortsätt vispa ytterligare några minuter. Sikta ner florsockret och vaniljsockret och vänd ner detta i marängsmeten. 

Spritsa ut små minimaränger på bakplåtspapperklädda plåtar och grädda mitt i ugnen (använder du varmluftsugn kan du ställa in alla plåtarna i ugnen samtidigt).
Tänk då på att byta plats på plåtarna så att marängerna gräddas jämt.
Grädda 4 minuter på 150 grader och sänk sedan värmen till 100 grader och låt dem stå kvar ytterligare 45 minuter. Stäng slutligen av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka ut ytterligare några timmar. 

 

Lemoncurd:

Blanda strösocker, citronskal, 3 dl citronjuice och smör i en kastrull. Värm på medelhög värme tills dess att sockret och smöret smält. Blanda majsstärkelsen med kvarvarande citronjuicen & äggulorna och rör ner det i citronblandningen, blanda noga. 
Värm på medelhög värme tills dess att lemoncurden tjocknar, vispa hela tiden så att det inte bränns eller koagulerar. När lemoncurden tjocknat så är den färdig. Häll över den till en ren skål och låt den svalna, först i rumstemperatur, sedan i kylskåp. 

 

Mascarponekräm:

Vispa upp mascarponeosten tillsammans med vaniljsockret tills den är mjuk och krämig. Dela ägget så att du i en skål har vitan och i en annan skål gulan. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa ihop äggulan och sockret. Vänd först ner äggsmeten i mascarponekrämen och sedan äggvitan. Blanda noga så att det är jämt fördelat i mascarponekrämen.  

 

Montering:

Droppa några droppar på kexen och låt den ligga en stund på en tallrik.
Varva savoardikex med lemoncurd, krossade maränger, mascarponekräm och minimaränger på toppen. Man kan göra Tiramisun några timmar innan och förvara den i kylen. Täck i så fall tiramisun med plast och lägg på marängerna längst upp först vid servering. 

 

PS. Marängerna och lemoncurden går att göra dagen före eller några dagar innan. 



 Så en bildbomb från baket och på desserten :
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Påsk kramar från Suzanne!

GLAD PÅSK!

0 Läs mer >>
Halloj!
 
Länge sen jag blogga ordentligt, har haft fullt upp med skolan och allt. Detta är även mitt första tidsinställda inlägg! För ungefär nu kommer jag förmodligen vara på läger i Eskilstuna med Svenska Kyrkans Unga. 
Det har varit mycket att tänka just nu bland annat mitt UF-företag som jag ska driva nästa år. Självklart ska jag ha ett bakföretag, så just nu kommer jag testa baka olika bakverk för att komma fram till vilket utbud jag ska sälja nästa år i mitt företag. 


Förra helgen bakade jag Citronbiskvier, för att testa om biskvier är svårt eller lätt att baka. Biskivier är något som jag tycker är gott men ibland kan biskvier bli väldigt maffiga. Därför tänkte jag testa att baka Citronbiskvier för att citron i bakverk ofta blir fräschare. Jag rekomenderar er som vill ha en fräschare, uppfriskande version av den vanliga biskvien att baka Citronbiskvier. Jag personligen tyckte att biskvier var både roligt, ganska lätt och utvecklande att göra. Citronbiskvierna blev så sjukt goda att jag defenitivt kommer baka dem flera gånger.  
 
 
Receptet är hämtat från denna härliga blogg
 
Botten:
250 g mandelmassa
0,5 dl socker
1 stor äggvita

Fyllning:
200 g smör
2,5 dl florsocker
Citronskal finrivet från 2 citroner
3 msk färskpressad citronjuice

Topping:
200 g vit choklad

Gör såhär :

Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan och blanda med socker och äggvita. Rör ihop till en jämn smet.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut runda bottnar, lite större än en femkrona, på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda i 8-10 minuter. Vänta i ca 10 minuter och lossa sedan bottnarna från plåten och låt dem svalna på ett bakgaller.

Vispa smöret krämigt (gärna i 5-10 minuter) och ha i florsockret, lite i taget under tiden.
Ha i citronskalet, citronjuice och blanda tills det är födelat jämt i smörkrämen. 
Bred krämen toppigt på den platta sidan av de avsvalnade bottnarna.
Ställ biskvierna i frysen tills de stelnat helt.

Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad, tänk på att chokladen lätt bränns så håll koll på chokladen. Håll upp chokladen i en skål och låt svalna något.
Ta ut biskvierna från frysen.
Doppa topparna på biskvierna i den smälta chokladen. 
Låt biskvierna stelna något i rumstempratur och ställ de sedan i kylen.  

 

 

Kram Suzanne 

Citronbiskvier

0 Läs mer >>
 Tjenare!
 
Känns som det var evigheter sen jag blogga men det har kommit så mycket annat i vägen under sista veckorna... 
 
Men igår var det tisdag och det var dags för bakgruppen igen!
Denna gång bakade vi världens godaste äppelkakor. Vi var ungefär 8 personer igår och vi hann under kvällen baka 5 grymt goda äppelkakor. Alla som var där gjorde en grym insats och kämpade på som vanligt. Det är så härligt att se när det man själv brinner för lockar andra och att de faktiskt uppskattar, tycker om det man gör. Det var en härlig stämmning med mycket glädje och det syndes att många tyckte det var jätte roligt att baka.
Nu kommer jag inte ha bakgruppen förrän om frya veckor på grund av att jag ska på Konfirmationsläger till Polen den veckan det egentligen är bakgruppstisdag. Det känns lite tråkigt men något att se fram emot.  
Om ni vill baka äppelkakan som vi gjorde igår så finns receptet på bloggen här!
 
 
Här kommer några bilder från kvällen, hann dock inte fota så mycket för de var full rulle hela kvällen
 
Puss och kram 
Suzanne

Bakgruppen = Äppelkak...