1 Läs mer >>
Hej!
 
Idag är det min pappas födelsedag och därför har jag efter önskemål bakat Citron och marängpaj. Dock så åt vi den igår kväll.En helt underbar dessert. Det är en blanding av sura citronen och den söta marängen som gör den alldelles perfekt i både sötma och surhet. En helt underbar balans, en dessert för dem som inte gillar det allt för söta. Det är första gången som ajg får dem helt perfekta, eller enligt mig i alla fall. Det enda jag är missnöjd med är att min lemoncurd blev nästan som gele för jag hade i ett extra gelentinblad eftersom lemoncurdne inte brukar stelna med den mängden som står i receptet. Men pajen blev sjukt god och blev perfekt att baka den i portionspajer. Receptet är hämtat härifrån.

Detta recept är inte något jag rekommenderar till nybörjare eller de som lätt blir arga när det inte går som det står i receptet. Det är en konst att t ex lyckas få pajskalet lagomt tjockt eller att få till så att lemoncurden tjocknar. Men jag älskar att göra avancderade bakverk så denna paj är precis något i min smak även fast det inte alla gånger blivit perfekt... men det är sånt man får ta. Ingen kan vara proffs från början och övning ger färdighet.
Jag älskar utmaningar och baka saker för första gången. Men huvudsaken är alltid att pajen blir god och det har jag aldrig misslyckats med men utseendet går det inte alltid lika bra med.  
Jag rekomenderar att göra Lemoncurden någon dag innan så att den verkligen hinner stelna i kylen. Man kan även behöva vara två när man bakar denna paj, helst under marängdelen.
 
 
Citron och marängpaj
Ingredienser :
150 gram smör, kallt
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg

3 citroner, skal + saft
0,75 dl socker
200 gram smör
6 ägg
0,75 dl socker
2 stgelantinblad

3 st äggvitor
1 nypa salt
2 dl socker
0,5 dl vatten

Gör såhär :
Ny ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker till en smulig massa.
Tillsätt ägget och blanda nsabbt ihop det till en deg, överarbeta den inte.
Lägg degen i en platspåse och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
Sätt ugenen på 175 grader (varmluft).
Ta ut degen ur kylskåpet.
Kavla ut degen på ett mjäölat bakbord och klä dina pajformar.
Klä in skalen med alminumfolie och grädda i ca 10 minuter. (för att pajskalet ska sätta sig)
Ta ut dem och ta bort folie och grädda dem ytterligare ca 10-15 minuter, tills den är gyllenbruna.
Låt pajskalen svlana innan du fyller dem med lemoncurd.

Blanda rivet citronskal, citronsaft, smör och den första mängden socker i en kastrull.
Låt det koka upp.
Rör samman ägg och den andra mängden socker i en skål.
Blöttlägg gelantinbladen i allt vatten.
Häll dne varma citronvätskan över äggblandningen, vispa samman snabbt så att äggen inte hinner stelna.
Häll tillbaka blandingen i kastrullen igen och låt det koka upp under vispning.
Sila citronkrämen genom en finmaskig sil ner i en ren skål, för att få bort skalbitar och stora klumpar.
Krama ur vattnet ur gelantinbladen och vispa ner dem i den varma citronkrämen. 
Vispa tills gelantinbladen har smält.
Låt krämen svalna i rumstempratur någon timme och ställ sedan in den i kylen.

Vispa äggvita och salt till ett mjukt skum. 
Koka sockerlagen av socker och vatten till 121 grader i en liten kastrull. (Mät tempraturen med en stektermomenter)
Häll den heta sockerlagen över äggvistorna under vispning. (Kan vara bra att ta hjälp av någon)
Vispa marängen tills den svalnat. 
Tips : om vill att det ska gå fortare kan man spola en diskstrasa i kallt vatten och ställa marängen på under vispning!

Bred ut lemoncurden i pajskalen. 
Spritsa ut marängen oavanpå och bränn den med en gasolbrännare.
Servera och njut!

Lycka till!

Några bilder från baket : 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hoppas ni har en trevlig helg!
Kram Suzanne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Citron och marängpaj!

1 Läs mer >>
 Halloj!
 
I helgen hade jag tjejhelg med min bästa vän Melissa. Vi hade Twilight-Marathon, bakade och åt allmänt mycket onyttigheter. Sen så sov vi självklart typ ingenting och var döda dagen efteråt. Och så dreglade vi lite över Taylor Lautner och Robert Pattinson. Men inte över Kristen Stewart som gjorde samma min genom alla filmer. Precis som det ska vara på en tjejhelg. 
Eftersom jag älskar att baka så skulle vi självklart baka något och eftersom att jag vet att Melissa är svag för Citron-Marängpaj så blev det något med citron. (På tal om Citron och marängpaj så ska jag baka det till helgen då vi har en som fyller år här hemma.) Så vi bakade den lätta men så sjukt goda efterätten Citronkladdkaka med marängtäcke. Ett gott sammarbete där vi hjälptes åt att baka och var så söta i våra förkläden. 
Tycker denna kladdkaka blir jätte god, inte jätte sött men ändå lite sött. Rekommenderar den verkligen till de so älskar citron i bakverk, också till de som älskar maräng.
En favorit hemma hos mig!

 
 
 
Citronkladdkaka med marängtäcke
Ingredienser :

150 g smör
1,5  dl farinsocker
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 citron, saft + skal

 

Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader och bröa en form.
Smält smöret.
Häll över smöret i en stor skål och rör sedan ner socker och ägg.
Tillsätt mjölet och rör om så allt blandas.
Finriv skalet från hela citronen och pressa ur saften.
Tillsätt sedan skalet + saften i smeten.
Rör tills allt är blandat.
Häll i smeten sedan i smeten.
Ställ formen åt sidan medan du gör marängen.

Maräng 
Ingredienser :
3 äggvitor
2 dl socker
2 tsk maizena majsstärkelse

Gör såhär :
Separera äggvitan från äggulan.
Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.
Vispa tills du kan vänd aupp och ner på skålen över huvudet utan att marängen rinner ur skålen.
Tillsätt socker och maizena och vispa lite till.
Bred försiktigt ut marängen över kladdkakan så att den täcker hela kakan.
Ställ in i ugnen, långt ner, och grädda i ca 20-30 min. 
Tiden beror på ugn men jag brukar ha in min i ca 25 minuter. Hål koll på marängen så den inte bränns.
Låt kakan svlana något innan du serverar den.

 
 
 
 
 
Härifrån har Melissa tagit bilder :
En bild på mig och den underbara kakan
 
 
 
 
Stor kram från Suzanne 

Citronkladdkaka med m...

0 Läs mer >>
Hej!
 
Tisdag idag, bara 9 skoldagar kvar sen är det sommarlov! Känns helt sjukt att ännu ett år har gått och att jag bara har ett år kvar av gymnasiet sen börjar livet på riktigt. Jag gjorde som många andr ai Sverige har gjort senaste veckan, trodde sommaren kommit men fy vad kallt det var i morse. Men det enda jag hoppas på är att det inte börjar regna på söndag när vi ska ha konfirmantion för konfrimanderna som var på läge ri Krakow. 
Men i alla fall tänkte att jag skulle ge er receptet som jag använder när jag gör Pavlova. Trodde dock att jag redan hade lagt upp det men det hade jag visst inte. Receptet som jag använder har jag hämtat från den här bloggen. Fick även ett önskemål om att lägga upp receptet. :) 
Eftersom att man kan variera Pavlova så mycket så tänkte jag lägga upp grundreceptet och sen några förslag på vad man kan fylla sin pavlova med. Verkligen en dessert som går utmärkt till sommaren, fylla med färska bär och grädde kanske eller någon curd. 
 
Pavlova
 
Ingredienser :
4 äggvitor
2 dl socker
1 tsk vinäger
2 tsk maizena
 
Gör så här :
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna tille tt hårt skum. 
Tillsätt lite socker i taget och vispa tills marängen är blank. 
Vispa ner maizenan och vinäger. 
Spritsa ut två stora bottnar eller fyra små på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda längst ner i ugnen i ca 1 timme. 
Stäng av ugnen och låt pavlovan stå kvar ett par timmar i ugnen eller över natten. 
Ta ut pavlovan ur ugnen och fyll din pavlova med härliga ingredienser.
 
Förslag till fyllning :
Färska bär, t ex jordgubbar, hallon
Lemoncurd
Vaniljgrädde
Grädde
Limekräm
Daimkulor 
 
 
 
 
 
Kramar från Suzanne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pavlova!

1 Läs mer >>
Hej!
 
I helgen blev det lite spontanbakning i lördags, först matmuffins till lunch och sen pavlova till efterätt på kvällen. 
Matmuffins är något jag inte testat att göra så mycket men skulle vilja göra mera. Det är lätt och gott, men vet inte riktigt när man ska göra dem, till middag, lunch eller kanske brunch?
Jag gjorde det i alla fall till lunchen i lördags för att få ett lite mer matigt tillbehör till mina amerikanska pannkakor. Receptet som jag använt kommer från min fantastika bok som bygger Hummingbird Bakery i London. Jag har dock aldrig provat att göra något annat recept på matmuffins men tycker att detta blir bra och lagom "matigt". 
Ni kommer få receptet längre ner så att ni kan baka dessa goda muffins! 
 
Så till efterätten, Pavlova med citronkräm och vaniljgrädde. Har gjort pavlova en gång innan och är en fantastisk efterätt som man kan variera på 1000 olika sätt. Både lätt att göra och det blir super gott. Dock så hade jag lite ont om tid denna gång så dem blev inte lika bra som sist men desserten i helhet blev supergod. 

Citron är ett tema som ofta förekommer hemma hos mig när jag bakar har jag märkt på senaste tiden. Vet inte varför men min pappa tycker om bakverk med citron i och vi har ofta citroner hemma vilket jag ofta får inspiration av. Jag brukar ofta baka utav det vi har hemma och köra uteslutningsmetoden om det är något som fattas som är en viktig ingrediens, då får man planera om helt enkelt. 
 
 
Muffins med ärtor, skinka och fetaost 
Ingredienser :
5 dl mjöl 
1 msk bakpulver 
0,5 tsk bikarbonat
1 krm salt
2 ägg
2,5 dl mjölk
85 gram smör, smält
60 gram ärtor, frysta (tinade)
60 gram rökt skinka (skuren i små bitar)
70 gram fetaost
 
Gör så här :
Värm ugnen till 200 grader och sätt ut muffinsforma rpå en plåt.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och saltet i en stor skål.
Blanda ägg och mjölk i en kanna.
 Tillsätt mjölkblandingen i de torra ingredienserna under vispning på låg hastighet med en elvisp.
När mjölkblandningen är inarbetad tillsätt det smälta smöret. 
Skrapa ner smeten från skålens kanter och vispa på medelhög hstighet tills smeten är slät.
Tillsätt ärtorna, skinskan och smula ner fetaosten i smeten.
Rör om så att skinskan, ärtorna och fetaosten fördelas jämt i smeten.
Fyll muffinsformar till ca 2/3 med smeten.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter, tills det fått färg och känns spänstiga.
Låt muffinsarna svlana på plåten en stund innan du serverar dem.
 
 
 
 
Jag glömde dock ta bilder på matmuffinsarna på grund av att jag var stressad men bjuder på en bild ifrån google över samma muffins som såg ut som mina.
 
 
 
Så här kommer istället några egen tagna bilder på Pavlovan!
 
Ha en en sött och underbar vecka!
Kramar från Suzanne
 

Matmuffins & Pavlova

0 Läs mer >>
Hej!
 
Idag är fredag igen, veckorna bara springer förbi utan att man hinner reagera och snart är det SOMMARLOV!
Sist jag bakade var i måndags  av ren uttråkning och då blev det Kokostoppar doppade i choklad.  
Kokostoppar tycker jag om att baka och är ett perfekt bakverk för man kan göra dem allergivänliga genom att det inte är något mjöl, vilket det är i de flesta småkakor annars. Sen kan man göra dem mjölkfria också genom att använda mjölkfritt smör. Dem är också väldigt lätta att göra och man behöver inte mer än 4-5 ingredienser för att baka dem. Man kan också göra med olika smaker och färger. Jag har bara gjort utan smak tidigare tills nu. Men blev inspirerad av en kompis som hade bakat med limesmak i lördags i cafét så det blev med limesmak denna gång. Det finns helt enkelt många varianter av kokostoppar. 

Om jag bestämmer mig för att sälja småkakor i mitt UF-företag kommer jag absolut ha kokostoppar i mitt utbud. För tillfället så funderar jag på att sälja småkaksmixar med ca 3-6 olika sorters kakor i, men jag tror jag också kommer ha med någon annan form av bakverk också. Men vem vet vad slutprodukten blir.
Men har ett tag kvar innan jag ska bestämma mig men kommer bli en del provbakande av nya kakor och bakverk den närmaste tiden.  
 
 
Och så till receptet :
Ingredienser :
50 gram smör
2 ägg
1 dl strösocker
200 gram kokosflingor
rivet skal av en lime 
ev. några droppar karamellfärg
 
100 gram choklad
 
Gör så här :
 Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret.
Rör ihop ägg och socker i en skål.
Tillsätt kokosflingor, limeskal och smör och rör ihop till en smet.
Tillsätt några droppar karamellfärg av önskad färg.
(Jag använde grön och blå karamellfärg)
Låt stå i 10 min.
Klicka ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 stora eller 30 små toppar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min för stora toppar och ca 10 min för små toppar.

Låt kakorna kallna.
Smält chokladen över ett vattenbad.
Doppa sedan den övre eller nedre delen av kakan i smält choklad.
Ställ dem att stelna på bakplåtspapper.

 

 
 
Ha en trevlig helg!
Kramar från Suzanne

Kokostoppar!

0 Läs mer >>
Halloj så var det måndag igen!
 
I lördags var det kulturdagen och vi hade café som jag tidigare har nämt. 
Så i fredags bakade jag blåbärskaka, drömmar och kolakakor för att sälja på lördagen.
Drömmar är något som många tycker är svårt och diskuterande både med min vuxna ledare i kyrkan och min granne om detta. Drömmar är en såndär småkaka som man bara kan lyckas eller misslyckas med. Så min slutsats är att antigen är man född med talangen att kunna baka drömmar eller så är man det inte. Jag är född med talangen och det är jag super glad för! För drömmar är jätte gott.
Men som sagt det blev inget nytt bakat utan gamla klassiker som alltid går hem och som människor tycker om.
 
Vi hade även föreningsfest i området där jag bor i lördags kväll. Vilket innebär att vi samlas i våran lokal för att äta middag, dricka sprit och umgås. Jag dricker inte sprit men alltid lika kul att prata och se på fulla människor.
Så resten av småkaorna blev uppätna av mina grannar som var med på festen.
Men resterna av blåbärskakan skänte jag till frysen i Bodarna så på onsdag kommer vi ungdomar fika på det när vi har möte. 
 
Kan sammanfatta det som en bra och roliga helg!


Och så en bildbomb :
 
 
 
 
 
Ha en trevlig vecka!
 
Kramar Suzanne
 
 
 

 

Café - Blåbärskaka, K...

0 Läs mer >>
Tjenare!
 
I tisdags var det bakgrupp igen, denna gång bakade vi Chokladbollar med jordgubbar.
Ni undrar säkert vadå med jordgubbar är det verkligen gott? Ja det är faktiskt gott och chokladbollarna blir inte lika maffiga som vanliga. det brukar jag tycka iaf att de blir väldigt maffiga. Jag trodde också från början att det vara lite skumt men hittade receptet i en av mina bakböcker och tänkte prova det och blev glatt överraskad.
Några var lite skeptiska till att ha jordgubbar i men blev nog som jag överraskade över resultatet. De tyckte att dem blev jättegoda och åt nästan upp alla sina chokladbollar direkt. 
Bakade några till Mikaelshuset också och personalen godkände dem. En sa vilken öcerraskning det blir när man förväntat sig att de ska smaka som vanliga. Eftersom det inte syns på utsidan att det är med jordgubbar.
Vi var ca 10 stycken som bakade och tror alla hade roligt, lärde sig något nytt och gick därifrån med ett härligt sockerrus i kroppen.
Nu kommer det inte vara bakgupp igen förrän 3 juni igen, men då blir de storslaget för vi ska baka Macarons! 
Känns lite tråkigt att det är nästan en månad dit men kommer bli något att längta till för jag älskar att baka Macarons. Även fast det är ett svårt bakverk så är det värt mödan när dem är klara. 

Sen är det snart helg igen och imorgon blir det bak igen till Kulturdagen!
 
 
Chokladbollar med Jordgubbar

Ingredienser :

100 g jordgubbar (frysta,tinade eller färska)

100 g smör, rumsvarmt

½ dl socker

1 msk vaniljsocker

4 msk kakao

3 dl havregryn

Pärlsocker (till garnering)

 

 Gör så här :
Mosa jordgubbarna grovt med en gaffel.
Arbeta ihop jordgubbar, socker, smör, vaniljsocker, havregryn och kakao i en skål.
Smeten blir ganska lös. Ställ den i kylen i ca 30 minuter så att den tjocknar något.
Forma smeten till bollar och rulla dem i pärlsockret. Låt dem stelna i kylen.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kramar från Suzanne
 
 
 
 
 

Chokladbollar men int...

0 Läs mer >>
Hej!
 
Idag är det onsdag vilket betyder att jag ska gå på Internationella gruppens möte för att få mer informations om Svenska Kyrkans internationnella arbete men också ge damerna information om mitt kommande UF-företag. Eftersom mitt UF-företag kommer innebära att jag kommer sälja någon form av bakverk så har jag självklart bakat till mötet ikväll. Jag ska även på detta möte för att en del av min vinst i mitt UF-företag kommer gå till Svenska Kyrkans internationella arbete. 
Jag ser fram emot mötet ikväll för alla damer som är i kyrkan är trevlig men också för att jag kommer få mer information inför mitt UF-företag. 
I måndags fick jag idén att jag skulle baka något men vi hade inget smör hemma men sjukt många ägg. Efter lite funderande, ett besök på ICA och 2 chokladkakor rikare så blev det Chokladdoppade Maränger. Maränger är något som jag själv tycker är roligt att baka just för att man kan göra så många olika varianter och smaker.Det är även jätte lätt att göra och man behöver inte alls många ingredienser.
Provade en ny bakchoklad från Odense med smak av apelsin, blev ett bra resultat och kommer deffentivt använda den igen vid andra bakverk med choklad. Jag valde att blanda apelsinchokladen med lika mycket vanlig mörk choklad. Jag är nöjd för marängerna blev bra, sprack inte och blev sådär lagom sega innuti. 
Hoppas damerna kommer tycka om min maränger ikväll!
 
 
Chokladoppade Maränger 

Ingredienser :
6 äggvitor
4 dl socker
2 krm ättika
100 gram mörkchoklad med apelsin smak
100 gram mörk choklad


Gör så här :
Separera vitorna från gulorna i en ren torr bunke. (Det är viktigt att ingen gula kommer med eller att det finns någon annan typ av fett i bunken, för då blir det ingen maräng.)
Vispa kraftigt med elvisp tills ett fast skum uppstår, ca 2 min.
Tillsätt ättikan och vispa ca 1 minut till.
Tillsätt strösockret, lite i taget, under kraftigt vispande tills allt socker är blandat med äggvitorna. Fortsätt vispa tills du har ett blankt fast skum och du kan vända bunken upp-och-ned utan att marängsmeten rinner ut.
Frivilligt : Ha i några droppar karamellfärg i smeten.
Fyll en sprits med smeten och spritsa ut maränger i valfri storlek på pappersklädda plåtar.
(Beronde på hur stora du vill ha dem)
Grädda i 100° varmluft eller 125° vanlig ugnsvärme i ca 50 min-1 timme beroende på storlek.
Plocka ut en maräng och smaka på innan du tar ut resten, det är så trist om de är blöta i mitten.
Låt marängerna svalna. 

Hacka chokladen i mindre bitar.
Smält chokladen över ett vattenbad. 
Låt chokladen svalna något innan du doppar marängerna i chokladen. 
Lägg de doppade marängerna på ett bakplåtspapper.
Låt de chokladdoppademarängerna stelna på bakplåtspappret i rumstempratur.
Förvara marängerna i en burk i frysen så att chokladen inte smälter.
Eller njut av dem direkt. 


Och så några bilder från baket :
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bild från min Instagram :
 
 
Ha en fortsatt bra onsdagskväll!
Kramar från Suzanne
 
 
 
 
 

Maränger & Internatio...

1 Läs mer >>
Hej!
 
Har inte bloggat på en evighet men haft annat för mig. Men lovar att uppdateringen ska bli bättre framöver här på bloggen. Kommer även komma upp ett inlägg denna vecka om bakgruppen.
 
Nu är det lite mer än två veckor sen jag kom hem från den underbara staden Krakow. Resa var helt fantastik bättre än jag väntat mig. Konfirmanderna var helt underbara, min bästa konfirmandgrupp hittills. Jag hann med de jag hade planerat och shoopade mer än vad som stod på min shoopinglista.
Till det näst viktigaste på hela resan var att jag hann besöka ett av de mysiga caféer Cupcake Corner Bakery. Besöket blev över förväntat men dock så hade jag matkoma efteråt för att jag åt nästa två hela cupcakes. Jag rekomenderar deffentivt att besöka något av deras caféer om ni besöker Krakow.
Förutom att äta cupcakes så åkte vi häst och vagn genom staden, besökte flera kyrkor, åt polsk bröd, shoppade i deras enorma galleria och mycket mera. 
Jag tog inte så mycket bilder i år som förra året men några bilder blev det i alla fall, kommer några bilder från resan nedaför. 
 
Den kommande veckan kommer det bli en del bakande för på lördag är det Kulturdagen i Strängnäs. 
Det innebär att vi i Svenska Kyrkans Unga, vår lokalavdelning ska ha café i Domkyrkans Bodar under hela lördagen. Det är andra året i rad som vi har café i Bodarna eller i alla fall när jag är med och bakar, men förra året gick pengarna vi samlade ihop till konfirmandledarnas Romresa. I år så kommer alla de pengar vi tjänar under dagen gå till vår lokalavdelning i Svenska kyrkasn unga, som vi senare kan åka på läger för osv.
På cafét kommer vi serveras hembakade bakverk, brukar vara allt från cupcakes till småkakor. Mitt uppdrag i år blev att baka någon form av småkakor och blåbärskaka.
Så om ni har vägarna förbi Strängnäs på lördag måste ni ta er upp till Domkyrkans Bodar och ta en fika.  
Vi har öppet från kl.11 - 16.
 
Tyvärr kommer ni inte få ett recept i detta inlägg men tänker istället bjuda på några bilder från de senaste veckorna. Har bakat jordgubbspaj med marängtäcke och citronrutor. 
 
 
 
Här kommer Cupcakesen som vi köpte på cafét :
 
 Några bilder från Krakow :
 
Två bilder på den underbara parken som omger hela staden :
 
Utsikten från vårathotellrum :
 
 
 
Några bilder ifrån Auschwitz :
 
 
 
 Hoppas ni har en fortsatt härlig vecka!
 Kramar från Suzanne
 
 
 
 
 
 
 
  
 

Krakow & Kulturdagen